Normandie 1934-1947

SS_Normandie_at_sea_01S/S Normandie var ett franskt ångfartyg som byggdes vid Penhoëtvarvet i Saint-Nazaire, Frankrike1931-1932 för Compagnie générale transatlantique i Paris , hade en längd av 315 meter, ett djupgående på 11 meter, hastigheten var 32 knop och hon var inredd för 2 170 passagerare och hade en besättning på 1 320 man.

S/S Normandie, som var världens största fartyg under flera år och dessutom erövrade atlantensss-normandie-in-new-york-harbor_u-L-PZMOKM0 blå band hela fem gånger, seglade mellan Le Havre i Frankrike och New York i USA,  från jungfruresan till New York i maj 1935 fram till 1940 då hon, efter att ha korsat atlanten 140 gånger, befann sig i New York och rekvirerades av den amerikanska marinen att användas för trupptransporter till Europa.

I februari 1942 var ombyggnaden till truppfartyg nästan färdig, då  en bal av flytvästar antändes av en gnista från svetsningsarbeten. Branden blev 220px-Normandie_fireexplosionsartad och trots att allt gjordes för att släcka så lyckades man inte få branden under kontroll. Allt vatten somnormandie fire pumpades in gjorde fartyget instabilt vilket ledde till att det kantrade och lade sig mot botten i hamnbassängen för att långt senare bli länspumpad och bogserad till Brooklyn Navy Yard där hon skrotades 1947.

Lämna en kommentar

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close