Empress of Britain 1931-1940

wp51b4ae80_05_06

RMS Empress of Britain 1931 (det andra av tre fartyg med namnet RMS Empress of Britain) var en kanadensisk oceanångare som byggdes 1928-1931 på the John Brown varvet i Glasgow,CPShips_logo Scottland för the Canadian Pacific Steamship Company. Hon hade en längd av 230 meter, hade ett djupgående på 10 meter och framfördes i 24 knop med hjälp av två ångturbiner. Hon kunde ta 3.000 passagerare och hade en besättning på 750 man.

RMS Empress of Britain trafikerade sträckan Southampton, England och Montreal (Québeck) i Kanada och gjorde sin jungfrufärd från Liverpool till Québeck via Moville på Irland i maj 1931 och kom att korsa Atlanten (och därtill många kryssningar) ett otal gånger fram till 1939 då hon lades i torrdocka i Southampton för underhåll och reparation för att, vid återkomsten till Kanada, målas om och bli trupptransportfartyg. Hon gjorde först fyra transatlantiska resor med trupper från Kanada till England och transporterade trupper till Suez via Kapstaden.

imagesDen 26 oktober 1940 anfölls RMS Empress of Britain av tyska bombplan nordväst om Irland, och fick avsevärda skador men höll sig flytande och andra fartyg i konvojen försökte bogsera henne till säkrare vatten vilket misslyckade då den tyska U-båten U-32 fanns på plats och sänkte RMS Empress of Britain med två torpeder.

De flesta trupper och besättning hade redan gått i livbåtarna och plockats upp av andra fartyg i konvojen.

Lämna en kommentar

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close