10. Den mystiska stjärnan 1942

10_StjärnanDen mystiska stjärnan (L’Étoile mystérieuse) är det tionde äventyret och och det första av äventyren som tecknades på 62 sidor och färglades direkt. Den mystiska stjärnan publicerades som seriealbum på franska 1942, efter att serien publicerats oktober 1941 – maj 1942 då andra världskriget rasade för fullt och de första sidorna i boken kan man se som en omskriven skildring av kriget.

När det plötsligt blir så varmt att undergangasfalten smälter och bildäcken exploderar, noterar Tintin en extra ”stjärna” i den välbekanta Karlavagnen. Tintin går till astronomen Ferdinand Flintén på ett observatorium och får reda på att jorden kommer att träffas av en objekt från yttre rymden vilket får domedagsprofeter Pythagoras att förutspå jordens undergång. auroraDet hela visar sig vara en meteorit som orsakar ett smärre jordskalv innan den slår ner i norra ishavet.

Eftersom meteoriten kan ge värdefull kunskap om yttre rymden beslutar sig Tintin, kapten Haddock, astronomen Flintén och några andra forskare att försöka hitta meteroriten i norra ishavet där en del av meteoriten förmodas befinna sig över vattenytan. Man startar expeditonen med fartyget Aurora, samtidigt som en herr Bohlwinkel startar en expedition med fartyget Peary för att komma åt den okända men värdefulla metall som meteoriten tros bestå av.

ramningen

Bohlwinkel försöker hindra Aurora att nå meteoriten genom att försöka ramma Aurora, förhindra påfyllning av bränsle och även sända falska SOS om fartyg i sjönöd, men alla dessa försök misslyckas. Under en flygning med Auroras medföljande sjöflygplan siktas meteoriten men även att expeditionen från Peary håller på att landsätta en livbåt på meteoriten, varför Tintin tar på sig en fallskärm flagganoch landar innan Pearys besättning har kommit fram.

Väl ombord på meteoriten händer konstiga saker som att en liten spindel blir ett jättestort odjur, ett äpple plötsligt blir stort som en basketboll och en svamp blir meterhög. Tintin tar med en bit av meteoriten som blir en stor svamp och exploderar på Auroras däck och kapten Haddock får bråttom att ta sig hem då katastrofen har inträffat – Whiskyn har tagit slut.

star7

 

Övrigt

Den domedagskänsla som präglar inledningen anses bero på den stämning som rådde under andra världskriget, då berättelsen skrevs.

USA var tidigare det land som låg bakom Pearys expedition, men ersattes senare av det fiktiva São Rico på grund av de amerikanska förläggarna.

Affärsmannen som finansierar Pearys expedition kan ses som en karikatyr av en jude och bar ursprungligen det judiskt klingande efternamnet Blumenstein. Hergé ångrade senare detta och beslöt ersätta namnet med det som han trodde harmlösa Bohlwinkel – en förvrängning av Brysseldialektens ”bollewinkel” som betyder karamellbutik – men han upptäckte senare att även Bohlwinkel var ett etablerat judiskt efternamn.

 

Lämna en kommentar